Ervaringen Advanced Dietetics

In 2019 volgden, naast de reguliere VU studenten, drie cursisten de cursus Advanced Dietetics. Lees hier de ervaringen van een van deze cursisten.

Els de Vries, diëtist Bronovo ziekenhuis, Den Haag

Mijn motivatie voor het volgen van het vak Advanced dietetics was: verbeteren van eigen zorg door meer verdieping van diagnosestelling, doelen en behandeling d.m.v. kritisch redeneren; wetenschappelijke literatuur op waarde weten te schatten en kunnen vertalen naar de praktijk. Dit is een hele goede keuze geweest. 

Door de voorbereiding van de werkcolleges kon ik mijn kennis verdiepen en tijdens de werkcolleges was er ruim tijd om in te gaan op actuele vragen. Voor een aantal werkcolleges werd vooraf gevraagd een casus/vragen in te leveren.

De casuïstiekbesprekingen boden ruim de mogelijkheid om het kritisch redeneren te oefenen.

Voor het schrijven van de factsheet was het nodig om de literatuur in te duiken en hier relevante informatie voor de klinische praktijk uit te halen. Heel lastig, omdat er niet altijd antwoorden zijn, maar ook heel leerzaam.

Tijdens de stage (waarbij je zelf jouw voorkeuren kan aangeven) was er veel aandacht voor het kritisch redeneren bij complexe patiënten met multifactoriële problematiek waarbij je met de beschikbare gegevens jezelf vragen stelt als: Had ik deze uitslagen verwacht? Wat vertellen ze mij? En waarbij ook de ruimte was om Nutritional assessment toe te passen.

Kortom een inspirerende cursus die energie vroeg maar ook veel energie gaf.